ADEPAP ALERTA QUE LES PLUGES DE LA PRIMAVERA I L’ARRIBADA DE L’ESTIU AFAVOREIXEN L’AUGMENT D’ALGUNES PLAGUES

La prevenció és una de les mesures més important per controlar les plagues que  puguin afectar Catalunya durant aquest estiu.

Pel que fa a les paneroles, les mesures preventives són principalment la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d’arquetes del clavegueram. Quim Sendra, president d’ADEPAP desaconsella l’ús d’insecticides domèstics, “ja que  poden traslladar la plaga a altres llocs”. Per això, “si algun particular descobreix una plaga de paneroles els recomanem recórrer a empreses especialitzades de control de plagues”.

 

Des d’ADEPAP s’insisteix que, per a combatre les plagues, sempre és millor comptar amb els professionals, ja que “alguns insecticides domèstics mal usats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat”.

Per combatre el mosquit, insecte que causa grans molèsties a la població, són molt importants les campanyes de conscienciació que evitin la proliferació de llocs artificials propicis per a la posta d’ous i el desenvolupament de la fase larvària aquàtica. Enguany, la climatologia dels darrers mesos ha propiciat un hàbitat favorable per a la cria de les larves dels mosquits.

“L'aigua és vida i tots els essers vius en necessiten. Com més aigua, més vida”, explica el president de l'ADEPAP, Quim Sendra. A més, la calor dels darrers dies crea les condicions idònies per al desenvolupament d'aquest insecte que ara troba les condicions “òptimes” per reproduir-se i per això “pot haver-hi una explosió més important del que és habitual”, explica Sendra. El mosquit que més es veu afavorit per aquesta situació és el comú, mentre que el tigre tindrà una presència similar a la d'altres anys perquè les condicions que necessita per a la seva reproducció són diferents, “petits basals, l’aigua que queda al fons de les torretes... no necessiten grans quantitats d’aigua”. Sendra recorda, en qualsevol cas, que cal evitar les petites acumulacions d'aigua estancada per prevenir la proliferació dels mosquits.

El president d’ADEPAP, també demana una major implicació de l’administració per combatre la mosca negra, ja que les plagues es focalitzen en espais públics com rius, rieres, rierols… i sovint afecten a més d’un terme municipal. Les nevades de l’hivern i les pluges abundoses de la primavera han fet que molts rius i rierols, que a aquestes alçades de l’estiu solen assecar-se, tinguin encara força cabal d’aigua.

Aquestes condiciones fan que “la mosca negra arribi a zones on no era habitual, a les lleres dels rius Francolí, Llobregat i Ter, quan normalment afectava en zones més limitades, especialment al riu Ebre”. L’augment de la mosca negra també s’associa a una millora de la qualitat de l’aigua, la qual cosa “és molt positiva, per molèsties que pugui causar” afirma Sendra.

A finals d’estiu també es preveu que augmentin els nius de vespa asiàtica respecte de l’any passat. Les picades d’aquest insecte causen un dolor intens, seguit d’una coïssor semblant a la d’una cremada. També produeixen perjudicis als apicultors i als fructicultors. La vespa asiàtica és un depredador que ataca l’abella de la mel. “Mentre que l’any 2013 només es van localitzar tres vespers a Catalunya, el 2017 ja n’eren 270”, explica el president d’ADEPAP.

Una de les plagues cada cop més comuns és la de les xinxes de llit, que fins fa poc no es produïa a Catalunya. “La globalització, el transport de mercaderies i els viatges de les persones han fet que proliferin de nou”, explica Sendra. En la majoria de casos les xinxes arriben a les cases transportats en la pròpia roba o les maletes de viatge. Per això és important, asseguren des d’ADEPAP, “revisar els equipatges un cop es torna a casa de vacances” ja que possiblement les maletes han estat en contacte amb xinxes, ja sigui en allotjaments o als aeroports, per contacte amb altres maletes.

Nota: Per a més informació, podeu veure el dossier de premsa adjunt. També us podeu descarregar imatges en els següents enllaços:

Imatges de la National Pest Management Association:

https://www.dropbox.com/sh/55szxcdiyvwz1sk/AAC5s0r5a6ORrXLxJmUGmcCEa?dl=0 Imatges de Sigeam: https://sigeam.info/2017/09/27/chinches-de-cama-en-hoteles/ Sobre ADEPAP

ADEPAP és l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya i té com a objectius principals professionalitzar, formar i fer conèixer el sector a la societat en general, tenint sempre presents les regulacions i normatives, que han evolucionat de manera substancial.

ADEPAP és l’associació a Catalunya que agrupa el 80% de les empreses que es dediquen al control de plagues al territori català, i és la representant del sector amb l’Administració pública i la societat civil a Catalunya. Els seus inicis es remunten a l’any 1977, essent l’associació més antiga de l’estat espanyol.

L’associació és membre de la National Pest Management Association (NPMA), l’organització més important del sector en l'àmbit mundial, la Confederation of European Pest Control Associations (CEPA), de la qual va ser fundadora, i de la Patronal de la Petita I Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).

Barcelona, 26 de juny de 2018

Nota: Per a més informació, declaracions o entrevistes, podeu contactar amb Míriam Riera +34 695 179 803  miria